Sulfaatvrije Shampoos. Is Het Echt Goed Voor Je?

Wat zijn sulfaatvrije shampoos en hoe helpen ze ons haar?

Er zijn tegenwoordig veel haarverzorgingsproducten en shampoomerken verkrijgbaar. Anti-roos shampoo? Het zijn er tonnen. Anti-schimmel shampoo? Veel drogisterijen hebben dat. Baard shampoo? U hoeft niet naar een salon te gaan om er een op te halen! Maar hier is een van de controversiële producten in het spel: sulfaatvrije shampoos.

Dit artikel helpt je meer te weten te komen over shampoos die sulfaatvrij zijn en laat je beslissen of het tijd is om er een te kopen.

Maar Eerst, Wat Zijn Sulfaten?

Sulfaten zijn een soort oppervlakteactieve stof (emulgator en/of schuimmiddel) die zowel olie als water binnenbrengt. In vergelijking met andere reinigende ingrediënten die in shampoo zijn gemengd, is bekend dat sulfaten de diepste reinigende effecten hebben. Ze behoren tot een groep reinigingsmiddelen die anionische oppervlakteactieve stoffen worden genoemd en die stoffen opruimen. Hierdoor worden sulfaten niet alleen in shampoo gebruikt, maar ook in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, wasmiddelen.

Wat Zijn De Soorten Sulfaten In Shampoos?

Sulfaten zijn goed te lezen op de ingrediëntenlijst van veel shampoomerken. Hoewel hun namen misschien eng klinken, is het belangrijk om de basisprincipes van sulfaten te kennen. Tenminste, als je wilt weten wat je op je haar doet.

Dit zijn de twee bekendste sulfaten in shampoos:

Natriumlaurylsulfaat

Natriumlaurylsulfaat, ook bekend als SLS, is een sulfaat dat vaak in lage concentraties wordt gebruikt in hygiëneproducten. SLS vangt olie en ander vuil in het haar op, zodat het gemakkelijk grondig kan worden gereinigd. U vindt SLS in hoge concentraties in producten zoals industriële reinigers, vloerreinigingsoplossingen en autowasproducten. Deze chemische stof is ook een goed schuimmiddel en helpt producten een schuimend schuim te krijgen, zoals te zien is in tandpasta’s en shampoos. De Food and Drug Administration (FDA) neemt SLS ook op in de lijst van multifunctionele additieven die veilig aan voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd.

Natrium Laureth Sulfaat

Sodium Laureth Sulfate, ook bekend als SLES (Sodium Lauryl Sulfate) is niet hetzelfde. SLES is een mildere reiniger door de hogere concentratie aan vetalcoholen, die een andere chemische structuur hebben. Het wordt gebruikt in haarverzorgingsproducten, mondverzorgingsproducten en andere huidverzorgingsproducten. Omdat de vetalcoholen in dit sulfaat fungeren als goede verzachtende en verdikkende middelen, heeft SLES ook effectieve schuimeigenschappen. Dit zorgt er dan ook voor dat het klassieke schuimende en bubbelende schuim dat je op haarverzorgingsproducten ziet, wordt gebruikt.

Wanneer Moet Ik Sulfaatvrije Shampoos Gaan Gebruiken?

Sulfaten komen veel voor in shampoos. Toch is het gebruik van sulfaten in shampoo de afgelopen decennia veel besproken. Sulfaten kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid omdat shampoo iets is dat u elke dag gebruikt. Hoewel ooit werd gedacht dat sulfaten kanker veroorzaken, ondersteunt verder wetenschappelijk bewijs deze bewering niet.

  1. Je haar is gekleurd of behandeld in een salon!

    Tegenwoordig wordt het kopen van sulfaathoudende producten nog steeds beschouwd als een beginnersfout. Het gebruik van sulfaatbevattende shampoo op gekleurd haar kan te sterk zijn en zal de kleur waarschijnlijk te snel verwijderen. Andere chemicaliën van salondiensten zoals haarspa, haarontspanning of rebonding kunnen ook worden verwijderd door sulfaten.

  2. Je haar is droog en/of pluizig.

    Sulfaatvrije shampoos behouden de natuurlijke oliën op de hoofdhuid en het haar, waardoor je haar uiteindelijk meer vocht krijgt. De American Academy of Dermatology (AAD), shampoos die sterke sulfaten bevatten, kunnen sommige haartypes uitdrogen. Dit geldt vooral voor etnisch haar en niet-steil haar. Als je haar zelfs na langdurig gebruik van gewone shampoos droog en pluizig is, probeer dan misschien eens sulfaatvrije shampoos!

  3. Je hebt een gevoelige hoofdhuid of huid.

    Als je huid en hoofdhuid aan de gevoelige kant zijn, zegt de AAD dat het gebruik van shampoos die sulfaten bevatten, je huid kan irriteren. Het gebruik van een mildere sulfaatvrije shampoo kan in deze tijden helpen. Raadpleeg een dermatoloog als u rode vlekken rond uw hoofdhuid of ernstige jeuk opmerkt.

  4. Je haar is beschadigd!

    Je haar is kwetsbaar of beschadigd door continu kleuren, salonbehandelingen, blootstelling aan de zon, haaruitval en talloze andere redenen. Als dat het geval is, is de sulfaatvrije shampoo de beste keuze! Sulfaatvrije shampoos zijn zacht genoeg om de situatie niet erger te maken, dus het vocht dat je haar nog heeft, blijft achter. Dit geeft je haar in ieder geval de broodnodige rust en ruimte van alle chemicaliën waarmee je te maken hebt gehad.

  5. U wilt overstappen op milieuvriendelijkere shampoos.

    Hoewel sulfaten in het verleden controversieel waren, is hun milieu-impact misschien wel de belangrijkste. SLS kan worden gemaakt van aardolie, kokosolie of palmolie. Ondertussen komt SLES alleen uit palm- of kokosolie, wat tot verschillende debatten heeft geleid. Deze sulfaten zijn voor veel fabrikanten kosteneffectief vanwege de veelzijdigheid van hun bronnen, vooral wanneer de prijzen van verschillende oliën op de wereldmarkt fluctueren. Rapporten hebben aangetoond dat de ontbossing van veel landen die worden bewoond door bedreigde diersoorten, is veroorzaakt door de productie van palmolie. Zorgen over ethiek en het milieu zijn nu gemeengoed.

Er Is Niets Om Van Te Houden Met Sulfaatvrije Shampoos.

Je denkt misschien bij jezelf, sulfaatvrije shampoos hebben zoveel voordelen!. We willen echter ook degenen zijn die u vertellen dat dit product niet helemaal perfect is. Soms is het ook niet de juiste pasvorm voor u of uw behoeften. Sulfaatvrije shampoos zijn niet nodig als:

  1. Vette hoofdhuid

    Als je een vette hoofdhuid hebt, kunnen sulfaten nog steeds je vriend zijn bij het grondig reinigen van je hoofd. Shampoos die sulfaatvrij zijn, absorberen geen oliën van je hoofdhuid en verlichten geen vettig gevoel.

  2. Je hebt roos of ander vuil op je hoofd.

    Sulfaten kunnen worden gebruikt om het haar diep te reinigen en zelfs het kleinste spoor van roos te verwijderen. Soms zijn zelfs rooskammen en shampooborstels niet genoeg om je haar recht te doen. Sulfaatvrije shampoos zijn ook te mild om je hoofdhuid volledig de reiniging te geven die het nodig heeft.

  3. Je houdt gewoon van je zeepsop en bubbels!

    Sommige mensen houden van schuimige bubbelbaden, terwijl anderen genieten van bruisende shampoos. Anderen voelen zich helemaal niet schoon en comfortabel als er geen luchtbellen te zien zijn als ze hun haar met het product wrijven. Als dat het geval is, dan zijn sulfaatvrije shampoos niet de beste voor u, omdat het geen tot geen schuim heeft.

  4. Je haar is gewoon dikker en langer.

    Als je dik of lang haar hebt, kunnen sulfaatvrije shampoos meerdere wasbeurten vereisen. Dit betekent dat je meer shampoo moet gebruiken. Dat kan nogal een gedoe zijn als je ook een krap budget hebt.

  5. Je loopt volgens een strak schema!

    Omdat het moeilijker is om te bepalen of je je haar grondig reinigt of niet, kan het gebruik van sulfaatvrije shampoos ervoor zorgen dat je langer in de badkamer blijft. Dit is vooral onhandig als je haast hebt en er nog wat vet in je haar achterblijft dat niet is verwijderd.

bottomline

Sulfaatvrije shampoos zijn goed voor je, maar shampoos die sulfaten bevatten, kunnen in sommige situaties gunstig zijn. Geen van beide zal je haarproblemen veroorzaken, dus het is eigenlijk gewoon een kwestie van kijken welke tussen sulfaatvrije en sulfaatbevattende shampoos bij je past.

Hoewel er aanzienlijke verschillen zijn tussen de twee, maken deze niet noodzakelijkerwijs de ene soort uiteindelijk superieur aan de andere. Bekijk de informatie die we hebben verzameld en aan u beschikbaar hebben gesteld, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke het beste voor u is.