Normale Kaliumspiegels. Hoog En Laag Kalium, Tests En Meer

Kalium is een mineraal en elektrolyt dat essentieel is voor een optimale gezondheid. Kalium speelt een belangrijke rol in je spieren, zenuwen en andere lichaamsorganen zoals je hart en nieren.

Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine zou een normaal kaliumgehalte tussen de 3,7 en 5,2 milli-equivalent per liter moeten zijn.

Het handhaven van een gezond kaliumgehalte is belangrijk. U kunt bepaalde symptomen voelen als uw bloedkaliumspiegels te laag of te hoog worden.

Een laag kaliumgehalte in het bloed wordt hypokaliëmie genoemd. Hypokaliëmie is een aandoening waarbij uw kaliumspiegel te laag is. Dit kan leiden tot vermoeidheid, zwakte van de spieren, gevoelloosheid en andere symptomen.

Een hoog kaliumgehalte in het bloed wordt hyperkaliëmie genoemd. Hoge kaliumspiegels veroorzaken vaak geen merkbare symptomen. Sommige mensen kunnen echter pijn op de borst, hartkloppingen, ademhalingsmoeilijkheden, misselijkheid of braken en andere symptomen ervaren.

Hieronder hebben we informatie gegeven over het optimale kaliumgehalte en mogelijke gezondheidsproblemen die samenhangen met hoge of lage kaliumspiegels. We hebben ook gesproken over wat u kunt doen om een normaal, gezond kaliumgehalte te behouden.

Kalium: Een Overzicht

Kalium is een van de vele mineralen en elektrolyten die een belangrijke rol spelen bij het helpen van uw lichaam om normaal te functioneren.

Normale kaliumspiegels zijn essentieel voor het behoud van vocht en bloedvolume en voor een goede werking van het hart en de nieren.

Kalium is ook een essentiële voedingsstof voor het behoud van een goede spierfunctie. Uw spieren hebben kalium nodig om goed te kunnen functioneren, inclusief de spieren die uw ademhaling en hartslag regelen.

Naast zijn belangrijke rol in essentiële biologische functies, heeft kalium een aantal voordelen als mineraal. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat het verhogen van de kaliuminname kan helpen om de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie, en bijgevolg het risico op beroertes te verminderen.

Kalium is te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten en zuivelproducten. Kalium komt ook voor in supplementen zoals kaliumsupplementen en multivitaminen/mineralensupplementen.

Hoewel kalium een essentieel mineraal is, is meer kalium niet altijd een goede zaak. Te lage en te hoge kaliumspiegels kunnen beide gezondheidsproblemen veroorzaken, waardoor het belangrijk is om je te concentreren op het verkrijgen van een gezonde, uitgebalanceerde inname van kalium en andere mineralen en voedingsstoffen.

Wat Is Het Normale Kaliumgehalte?

Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine is het normale bereik voor kalium in het bloed 3,7 tot 5,2 milli-equivalent per liter (mEq/L).

Een kaliumspiegel onder dit bereik kan een signaal zijn dat u een lage hoeveelheid kalium in uw bloed heeft of hypokaliëmie. Een testresultaat boven dit bereik kan erop wijzen dat u een hoog kaliumgehalte of hyperkaliëmie heeft.

Laag Kalium (hypokaliëmie).

Een laag kaliumgehalte in het bloed wordt hypokaliëmie genoemd. Lage kaliumspiegels kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

  • Overmatig zweten

  • Chronische nierziekte

  • Lage magnesiumgehaltes

  • Eetstoornissen, zoals boulimia

  • Een dieet dat niet genoeg kalium bevat

  • Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan braken, diarree en misselijkheid veroorzaken.

  • Hyperaldosteronisme is een overproductie van aldosteron.

  • Medicijnen die de kaliumspiegel verlagen, zoals diuretica en sommige antibiotica

  • Bepaalde genetische aandoeningen, zoals het Bartter-syndroom en hypokaliëmische periodieke verlamming (hypoPP)

Het is mogelijk dat u geen symptomen voelt als uw kaliumspiegel een klein beetje daalt. In sommige gevallen kunt u milde symptomen ervaren, zoals de onderstaande:

  • Vermoeidheid

  • Constipatie

  • Tintelingen of gevoelloosheid

  • Hartkloppingen of overgeslagen hartslagen

  • Spierzwakte, spasmen of schade

U kunt een licht gevoel in het hoofd of hartritmestoornissen krijgen als uw kaliumspiegel aanzienlijk daalt. Een zeer laag kaliumgehalte kan er zelfs voor zorgen dat uw hart stopt – een ernstig, mogelijk dodelijk medisch noodgeval dat plotselinge hartstilstand (SCA) wordt genoemd.

Hoog Kaliumgehalte (hyperkaliëmie).

Hyperkaliëmie is wanneer uw bloedkaliumspiegels te hoog zijn. Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kaliumspiegel te hoog wordt.

  • Chronische nierziekte of andere aandoeningen die uw nieren aantasten, kunnen een verminderde nierfunctie veroorzaken.

  • Brandwonden die grote delen van uw huid aantasten

  • In zeldzame gevallen een dieet dat te veel kalium bevat

  • Ziekte van Addison

  • tumoren

  • Medicijnen die de kaliumspiegel verhogen, zoals angiotensinereceptorblokkerende geneesmiddelen en ACE-remmers

  • Cellulaire of spierschade veroorzaakt door verwondingen, onbehandelde aanvallen, alcoholmisbruik, illegaal drugsgebruik, infecties of andere gezondheidsproblemen

  • Ernstige bloeding in uw maag en/of darmen

  • Bloedarmoede is een aandoening waarbij bloedcellen scheuren, wat kan leiden tot bloedarmoede.

  • Overmatig gebruik van kaliumsupplementen

Een hoog kaliumgehalte veroorzaakt niet altijd merkbare symptomen. Als uw kaliumspiegel echter hoog is, kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • Moeite met ademhalen

  • Misselijkheid

  • pijn op de borst

  • Hartkloppingen

  • Een onregelmatige, langzame of zwakke hartslag

In sommige gevallen kan een hoog kaliumgehalte ervoor zorgen dat u plotseling instort als gevolg van een langzame polsslag of een plotselinge hartstilstand.

Als u ernstige symptomen ervaart als gevolg van lage of hoge kaliumspiegels, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp. Bel 911 voor dringende hulp tijdens een medisch noodgeval.

Hoe U Uw Kaliumgehalte Kunt Controleren?

Neem contact op met uw zorgverlener als u bang bent dat uw kaliumspiegel te laag of te hoog is, of als er symptomen optreden.

Het kaliumgehalte kan worden gecontroleerd door middel van een eenvoudige test die een kaliumbloedtest wordt genoemd. Deze test meet het kaliumgehalte in uw serum of vocht.

U kunt het ook laten controleren als onderdeel van een uitgebreid of eenvoudig metabool panel. Deze tests controleren uw kaliumspiegel en andere elektrolyten (zoals natrium, magnesium en andere), en meten ook de bloedglucose en nierfunctie.

Om deze test uit te voeren, zal een professional een monster van uw bloed afnemen met een kleine naald. Het bloed wordt meestal afgenomen uit een ader in uw arm. Het proces duurt slechts een paar minuten en kan een lichte steek veroorzaken wanneer de naald wordt ingebracht en verwijderd.

Het laboratorium analyseert uw bloed en stuurt het naar u op. Het kan enkele dagen duren voordat u de resultaten van uw kaliumtest ontvangt.

Hoe Een Gezond Kaliumgehalte Te Behouden?

Het handhaven van een gezond, normaal kaliumgehalte is belangrijk voor uw cardiovasculaire en algemene gezondheid, en helpt het risico op ernstige problemen zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes te verlagen.

Hypokaliëmie is een aandoening waarbij de kaliumspiegels te laag zijn. Uw zorgverlener kan u voorstellen:

  • Verhoog de inname van kalium.

  • Neem een kaliummedicijn of supplement. U heeft mogelijk een intraveneus infuus (IV) nodig om kalium te krijgen als uw kaliumspiegels erg laag zijn.

Uw zorgverlener kan u aanraden uw medicatie te wijzigen of uw kaliumspiegel aan te passen. Volg de instructies van uw zorgverleners precies op en breng geen wijzigingen aan zonder hun advies.

Als u een te hoog kaliumgehalte heeft (hyperkaliëmie), kan uw zorgverlener u aanraden:

  • Beperk uw inname van kaliumrijk voedsel of vermijd ze volledig.

  • Beperk uw inname van zoutvervangers. Uw zorgverlener kan u aanraden om zoutvervangers te beperken of te vermijden.

  • U moet stoppen met het nemen van kaliumsupplementen.

  • Stop of pas bepaalde medicijnen aan. Bepaalde medicijnen, zoals medicijnen die worden gebruikt om hartaandoeningen en hypertensie te behandelen, kunnen uw kaliumspiegel beïnvloeden. Uw zorgverlener kan u aanraden om bepaalde medicijnen te veranderen of te stoppen.

  • Gebruik een diureticum (plaspil). Als uw hoge kaliumspiegel wordt veroorzaakt door een nierprobleem, kan uw zorgverlener een diureticum of waterpil voorschrijven om uw lichaam te helpen vocht en kalium te verdrijven.

Als u een zeer hoog kaliumgehalte heeft of tekenen van een medisch noodgeval ervaart, heeft u mogelijk een spoedbehandeling nodig. Het kan gaan om behandeling met een intraveneuze (IV) vloeistofinfuus, het gebruik van medicatie om kalium te verwijderen vóór absorptie of diuretica.

Het kan zijn dat u nierdialyse nodig heeft als uw kaliumspiegels erg hoog zijn vanwege een nierprobleem.

Conclusie

Kalium, een essentieel mineraal en elektrolyt, heeft aanzienlijke effecten op uw cardiovasculaire en spiergezondheid.

Normale kaliumspiegels variëren van 3,7 tot 5,2 milli-equivalenten/liter. Als uw kaliumspiegel boven of onder dit bereik ligt, neem dan contact op met uw zorgverlener. Ze kunnen voorstellen om uw dieet aan te passen en medicijnen te gebruiken om uw kaliumspiegel weer normaal te maken.

Dit artikel is alleen voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. De informatie in dit document is geen vervanging voor en mag nooit worden gebruikt voor professioneel medisch advies. Praat met uw arts over alle mogelijke behandelingsopties.

Ontvang het laatste nieuws van Hims.

E-mailadres

    Populair

    Leren

    Aansluiten

    carrières